понедељак, 6. мај 2019.

Sedmi broj artzina Librarion - Stege slobodnih misli



Da li se ikad zapitate koliko ima aktivnih srpskih fanzina? U štampanom formatu?
Subotički artzin Librarion suštinski ne „pati“ od toga da li će biti otisnut i zaputiti se u svaki grad i svako selo, ili će biti uguran u PDF format, koji može da se podeli i pošalje milijardu puta, a često i to biva „teško“ za izvesti.
Naravno, ništa ne bi trebalo prepuštati čika-Slučaju.
Sedmi broj Librarion-a je zajednički napor dva underground bastiona (ne)kulture, iz Subotice (Librarion Records & Fanzines) i Beograda (Poezin). Uz Desyu Lovorova, tu je osnivač grupacije Poezin, Milan Mijatović, kao počasni urednik. Uz negovanje poezije kao forme i zajedničkog imenitelja, i beskompromisnog uradi-sam pristupa u svakodnevnom delanju, bez podrške bilo kakvih institucija, rad na aktuelnom broju Librarion-a je pokazao važnost međusobnog poštovanja, komunikacije i razmene mišljenja među pojedincima koji se kreću u subkulturnim vodama, a opet, koristeći se metodama koje podrazumevaju ozbiljnost, postojanost i uvažavanje konstruktivnog mišljenja u takvoj saradnji, što je u ovom slučaju ispoštovano do samog kraja.
Na konkurs je pristiglo oko 150(!) prijava iz čitavog regiona, što je do sada nezapamćen odziv za jedan mali fanzin ‘iz provincije’. U mukotrpnom i višemesečnom procesu odabira, radovi sledećih umetnica i umetnika, njih 34 su pronašli svoje mesto među koricama izdanja:
Aleksandar Jovanović // Aleksandar Lazarevski // Aleksandar Mijalković // Anica Novak // Bogdan Milanović // Bojan Milojević Asterian // Dalibor Čerškov // Đorđe Vić // Đorđe Živković // Franjo Frančić // Goran Živković // Hristina Damjanović // Ivana Flegar // Jasna Karamehmedović // Jelena Lena Trajković // Jovana Ilkić // Katarina Fiamengo Alispahić // Kenan Kundalić // Lazar Vuković // Maja Tomić // Marija Cvetinović // Marija Zemunović // Marko Antić // Mau Novak // Mina Delić // Mladen Ilić // Myllen Nićić // Nađa Đurović // Nevenka Pupek // Nikola Oravec // Vladimir Vladda Milojković // Zoran Antonijević // Zoran Ilić // Zoran Škiljević
Naslovna strana artzina Librarion #7
Za vizuelni identitet broja se pobrinuo umetnik Bojan Milojević Asterian (preporučujemo da pogledate njegov portfolio). Po mišljenju uredništva, Asterianov futuristički, a s druge strane minimalistički pristup se u potpunosti uklopio u okvire ovog broja, stoga su se njegovi radovi iz, kako sam navodi, postkonstruktivističke serije, našli na naslovnoj stranici i kao vinjete unutar artzina.
Naravno, svi prisutni autori su podjednako važni – njihova kreativnost, prodornost i šarm su razlozi zašto su i zastupljeni u ovom broju.
VAŽNO: Sedmi broj Librariona će najpre biti dostupan u ŠTAMPANOM izdanju, dok će elektronsko biti objavljeno nakon promocija koje će se desiti u Beogradu i Subotici, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.
Zastupljeni autori će najverovatnije dobiti svoje primerke na pomenutim promocijama ili poštom, što će biti naknadno dogovoreno ponaosob, i kako finansijska situacija dozvoli.

Sve informacije o narudžbi, potencijalnim donacijama i ostalim stvarima, možete dobiti direktno na FB stranici Librarion-a, izdavača ili na mejl: lovor.tikvicic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар