понедељак, 26. новембар 2018.

Otvaranje Radničkog muzeja "Trudbenik"


  • четвртак у 16:00 – 22:00
  • Raspored: 
    Vođenje kroz izložbu 16:00 - 19:00
    /////
    Nastup hora "Naša Pjesma" 19:00 - 19:30
    /////
    Projekcija dokumentarnog filma "Od -18 do +30" + tribina sa autorima filma, radnicima i stanovnicima radničke kolonije 
    19:30 - 21:00

    Ulaz besplatan / donacije

    Muzej će biti otvoren za posete od 29.11. do 2.12. u periodu od 17:00 do 21:00. Nakon toga će raditi u po izmenjenom radnom vremenu. 

    Opis/About

    Radnički muzej je nastao kao odgovor na potrebu da se neguje sećanje na dostignuća radništva i diskutuje o temama o sudbini društva i ekonomije tokom tranzicije i uvođenja kapitalizma. 
    Samo ime muzeja "Trudbenik" je odabrano zbog činjenice da se prostorije muzeja nalaze u sklopu radničke kolonije nekadašnjeg preduzeća za građevinske i montažne radove "KMG Trudbenik". Iako preduzeća više nema, radničko naselje izgrađeno 1959. i dalje predstavlja jedini dom za bivše radnike i radnice. 

    Muzej je nastao zahvaljujući naporima samih radnika da sačuvaju istoriju preduzeća od zaborava kojoj su doprineli svojom dugogodišnjom borbom za opstanak preduzeća, svoja radna mesta i domove i tako značajno doprineli priči koja i dalje nije završena. Ovaj muzej je posvećen njima, ali i svim radnicima i radnicama koji su uzeli ulogu u izgradnji SFRJ i današnje Srbije. Iako su njihova preduzeća zatvorena, plodove njihovog rada osećamo i danas dok svakodnevno koristimo puteve, bolnice, stanove i škole i sve one objekte koje su podigle njihove ruke. Posvećen je svima onima čiji rad danas ostaje potcenjen, nevidljiv i potplaćen. 
    Radnički muzej Trudbenik
    Luneta Milovanovića 6, Belgrade, Serbia




Нема коментара:

Постави коментар