петак, 2. новембар 2018.

KC Magacin: Oktobar najaktivniji mesec u istoriji Magacina



Oktobar za nama je verovatno najaktivniji mesec u KC Magacin od njegovog nastanka. U Otvorenom kalendaru upisano je preko 260 korišćenja, što je skoro 10 dnevno, a među njima su probe brojnih trupa i teatara u Plesnoj sali, Cirkusferine radionice u Centralnom prostoru, produkcije novih radova, scenografija i ostalih drvenih, metalnih, šivenih i elektronskih stvari u Radionici Praksa u Kraljevića Marka 6 uz skoro uvek prisutni Karkatag kolektiv.
Javni događaji koji su obeležili mesec uključuju domaće i međunarodne predstave, radionice i Muzej Plesa, održani u okviru Festivala Kondenz u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, izložba Pijaniste, najposećenija do sada u Ostavinskoj galeriji, ali i neverovatni umetnički kolektiv – Cirkus Čarivari iz Berlina koji je do vrha napunio skoro sve prostore Magacina. Podrum Magacina, godinama zapušten, programski je aktiviran izložbom Art Brut Serbia u okviru Festivala “Novo doba – Jača vatra”, a desila se i prva eksperimentalna akustična svirka sa gostima Novog doba iz Rumunije u Bugarske. Važno je istaći i da je Ilegalni bioskop ponovo u redovnoj upotrebi – Kino klub Barut svake srede organizuje projekcije sa diskusijama.
Pored ovoga, za model korišćenja Magacina pojavilo se interesovanje u regionu, ali i širom Evrope, a KC Magacin posetili su brojni kustosi. Konačno, Magacin je i za zimu spremniji nego ikada,  jer sada u najvećem prostoru, na adresi Kraljevića Marka 4 ima centralizovano grejanje, zahvaljujući grantu Fundaction platforme, koji je omogućio i  renoviranje koje smo predstavili u septembru. 

Нема коментара:

Постави коментар