среда, 31. јул 2024.

Film o životu Šabana Bajramovića na nišvilu: Od Niša do muzeja u Nju Orleansu, a nakon premijere i koncert Dada Topića

 

Film o životu Šabana Bajramovića na nišvilu: Od Niša do muzeja u Nju Orleansu, a nakon premijere i koncert Dada Topića

Na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi 14. avgusta biće održana premijera dokumentarnog filma o životu i radu Šabana Bajramovića, pod nazivom "Moje putovanje", reditelja Željka Mirkovića.

Film prati karijeru velikog umetnika od Niša do muzeja u Nju Orleansu, kao jedinstvenu ljudsku priču o kralju romske muzike i svetski priznatoj bluz legendi. Nišvil je za potrebe ovog filma ustupio producentskoj kući "Optimistik film" deo svoje video-arhive. Nakon projekcije filma biće održani koncerti sastava Sound of South i Dade Topića, koji će otpevati neke od kompozicija Šabana Bajramovića na isti način kako je to uradio decembra 2008. u beogradskom Sava

петак, 26. јул 2024.

GRADIŠTANSKA GITARIJADA


  PRIJAVA TAKMIČARSKIH BENDOVA JE POČELA!!!


👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

Velikogradištanska gitarijada, kao festival Rock’N’Rolla, počela je da se održava 2016. godine. Ove 2024. godine, stigli smo do Osme gitarijade. Od samog početka, ideja festivala bila je promocija mladih i neafirmisanih bendova, koji gaje autorsku muziku. Iz godine u godinu, postajemo sve bolji, idemo korak dalje i stepenicu više. Samim tim, poboljšavaju se uslovi za sve bolju promociju i prezentaciju mladih bendova željnih afirmacije.

Ove godine se bendovi iz Srbije i regiona, predstavljaju sa tri autorske numere. Za sve takmičare, predviđeni su i prigodni pokloni u vidu zahvalnice za učešće na gitarijadi, opreme za gitare, kao i bonovi za hranu i piće. Pored novčane nagrade za prva tri mesta, dodeliće se i nagrada za najboljeg gitaristu (električna gitara), a pobednički bend dobija plasman na naredni BUNT rok festival, kao i na Win rock festival u Vršcu!

📢 NAGRADNI FOND:

Prvo mesto: 50.000 dinara
Drugo mesto: 30.000 dinara
Treće mesto: 20.000 

Takmičarskim bendovima biće plaćen deo putnih troškova!!!
 Osma Velikogradištanska gitarijada, održaće se u periodu od 15. do 17. avgusta 2024. geodine, dok će manifestacija “Rock’n’Roll nedelja” početi u ponedeljak 12.avgusta 2024. godine.

📢 PRIJAVA TRAJE DO 01.08.2024. GODINE na mejl: gitarijada.vg.prijave@gmail.com

Za prijavu je potrebno
- 3 autorske numere
- kratka biografija benda
- ime i godište članova benda
- kontakt telefon

четвртак, 25. јул 2024.

Klot na Zidiću kod Doma omladine: 26. jul 2024, od 20 časova

 


U petak, 26. jula, od 20 časova, grupa Klot održaće koncert na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, u okviru serijala Koncerti na Zidiću.

Bend Klot je osnovan 2006. godine u Beogradu. Trenutnu postavu čine Miloš Knežević (bubanj), Karlo Stoičkov (gitara), Vojislav Jocić (bas), Dejan Mančić (gitara) i Bojan Savić Ostojić (vokal).

Karakterističan po mešavini metala i ambijentalnog stila, zvuk benda se ističe korišćenjem neparnih ritmova. Nastup na Zidiću Doma omladine Beograda biće promocija prvog albuma benda, “Lucidan san”, koji je sniman i miksan u Beogradu i Memfisu.


Ko ne može da dođe, neka posluša:

https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lC-96syC2n8UuZUDmI8hodaK2fkFvD8x0

Šolaja Zoran ·vintage * (kratka priča)

 


уторак, 23. јул 2024.

Preminuo Džon Mejel, legenda britanskog i svetskog bluza

Preminuo Džon Mejel, legenda britanskog i svetskog bluza

Jedan od najuticajnijih bluz muzičara umro je u svom domu u Kaliforniji u devedesetoj godini.

Ime Džona Mejela vezivalo se za Bluzbrejkerse, bend koji je osnovao početkom šezdesetih godina i za koji je vezan ceo njegov umetnički život. Bluzbrejkersi su slavu stekli sredinom šezdesetih, kada je njihov vodeću gitarista bio Erik Klepton, ali spisak onih koji su kroz bend prošli može da posluži kao enciklopedija bluza. Samog Mejela nazivali su „ocem britanskog bluza“, a on sam govorio je da je zbog izraženog rasizma u SAD tokom šezdesetih mnogo lakše bilo

 

уторак, 16. јул 2024.

„Ono što je Džimi Hendriks za gitaru, to je Leri Levan bio na gramofonima“

  |  Miloš Dašić

„Ono što je Džimi Hendriks za gitaru, to je Leri Levan bio na gramofonima“: Beograd ovog petka slavi rođendan velikana…

Leri Levan, jedan je od najvećih DJ-eva svih vremena, a klaberi širom sveta će ovog petka slaviti njegov 70. rođendan.

Ovog petka, 19. jula, na više lokacija širom sveta, u gradovima koji žele, mogu ili već odavno nose etiketu – „ klabing prestonice, pa uneti nakon toga lokaciju po želji, desiće se žurka koja slavi 70. rođendan velikog majstora DJ-inga Lerija Levana. Nekome ova informacija apsolutno ništa ne znači i verovatno se po prvi put susreće sa ovim imenom. Nekima znači apsolutno sve, odnosno mogućnost da obuku svoje cipele za ples i baš tako odaju poštu heroju koji je

недеља, 14. јул 2024.

Letnji Poezin u BAŠTI kluba Beti Ford!


 

Letnji Poezin u BAŠTI kluba Beti Ford! 
Pripremite vaše pesme i spremite se za najbolje pesničko druženje i poetsku žurku u Beogradu. Dobra zabava se podrazumeva jer poezija ne mora biti smaranje u nekoj od ustanova kulture. Učinimo da poezija bude najbolji provod u gradu! Ako pored dobrog provoda čujete i pesmu koju nećete zaboraviti jer vam se dopala, zar to nije sjajno?
Pesnici i pesnikinje mogu se prijaviti preko linka:
https://www.poezin.net/2023/01/24/open-mic/
Više o Poezinu na sajtovima:
https://www.poezin.net/
https://www.slamstudio.org/
Mejl: kontakt@poezin.net
* Za publiku, ulaz je FREE!

субота, 13. јул 2024.

55 godina kasnije, glavni dasa i dalje je, malo manje čupavi, Ijan Gilan

 |  Miloš Dašić

55 godina kasnije, glavni dasa i dalje je, malo manje čupavi, Ijan Gilan

Kao i pre 55 godina, tako i danas, Deep Purple predvodi harizmatični vokal sa frapantnim rasponom glasa, Ijan Gilan.

Izgubio se tačan broj koliko puta je Deep Purple gostovao u Beogradu, od 1975, kad su se prvi put predstavili ovdašnjoj publici, pa do ovog novog, koji će se desiti 13. jula 2024. na Tašmajdanu. Bend je dobitnik „Legend Award“-a na World Music Awards 2008. godine, kao i počasni član Rock and Roll Hall of Fame-a. Sam koncert na Tašu biće fantastično muzičko putovanje kroz njihovu višedecenijsku karijeru. Ijan Gilan se rodio 1945, u Engleskoj u muzičkoj porodici.

среда, 10. јул 2024.

Šta je bombofon: Umetnik od oružja pravi instrumente

 |  Autor: N1 Beograd

Šta je bombofon: Umetnik od oružja pravi instrumente (VIDEO)

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u toku je izložba "Bombofon" umentika Nikole Macure.

Od oružja sa vojnog otpada u Temerinu pravi muzičke instrumente, poput – bombofona – duvačkog instrumenta od granate i šlema. Umetnik Nikola Macura objašnjava kako ratne rafale pretvara u novi zvuk i muzičke kompozicije. Opisujući svoju umetničku praksu kao društveno angažovanu, Nikola Macura ističe da većina njegovih radova ima i specifičnu vrstu utilitarne vrednosti. U poslednjem projektu „Od buke do zvuka”, on koristi metod upcycling-a: pronalaženja i

 

субота, 6. јул 2024.

Vlatko Stefanovski pred nastup u Nišu: Poslednji koncert u Banovini bio je jedan od najboljih na turneji

Vlatko Stefanovski pred nastup u Nišu: Poslednji koncert u Banovini bio je jedan od najboljih na turneji

Gitarski mag će u gradu na Nišavi nastupiti sa svojim triom, koji pored njega čine Jan Stefanovski (bubnjevi) i Ivan Kukić (bas). “To je jedan izvanredan prostor i rado se sećamo našeg koncerta sa triom od pre dve godine, jer bio je jedan od najboljih koncerata na turneji.

Imamo sada zadatak da napravimo još bolji koncert i da svi zajedno provedemo jedno divno veče u Nišu. Radujemo se dolasku! Veliki pozdrav od Vlatka Stefanovskog”, poručio je gitarski virtuoz pred koncert u Nišu. „Kralj gitare” će sa svojim bendom još jednom podsetiti nišku publiku na najveće hitove koje je napravio u karijeri, kao što su: „Čuvam noć od budnih”, „Jovano, Jovanke”, „Uči me, majko, karaj me”, „Kao kakao”, „Čukni vo drvo”, „Skopje”, „Makedonsko

 

уторак, 2. јул 2024.

New from akó: SXT T-Shirt

 


akó just added SXT T-Shirt to Bandcamp, check it out here.

Enjoy!

bandcamp logo

Džim Morison: Anđeoski dečak i satir u potrazi za bludom, grubi i stidljiv… Bio je sve i ništa od toga

  |  Danas online

Džim Morison: Anđeoski dečak i satir u potrazi za bludom, grubi i stidljiv… Bio je sve i ništa od toga

Džim Morison, pevač Dorsa, preminuo je na današnji dan.

Džim Morison je preminuo na današnji dan 1971. godine u Parizu. Ako su pisci ikada bili zauzeti preteranim preplitanjem reči da bi stvorili dramu, Morisonovi obožavaoci su otišli korak dalje kada su pričali i izmišljali priče o njemu. Danas, ako biste verovali svim tim pričama koje su ostale iza njega, mogli biste pomisliti da je i dalje živ na nekom usamljenom ostrvu, da je uvek bio pijan ili drogiran; anđeoski dečak u nezgodnom okruženju i satir koji traži..............
......................................