среда, 8. март 2023.

Levica: perspektive i izazovi – tribina Društvenog pokreta Plamen Prostor Miljenko Dereta

 

Levica: perspektive i izazovi
Nova svetska ekonomska kriza, rapidne klimatske promene, ratovi u Siriji, Jemenu i Ukrajini, migrantska kriza kao i sve veće razlike između bogatih i siromašnih su samo neki od problema izazvanih od strane globalnog kapitalizma. Svet je bliži no ikad, ne samo nuklearnom Armagedonu, već i srljanju u otvorenu tiraniju koja više nema ni formalnu „demokratsku“ formu. Ekstremna desnica se predstavlja kao zaštitnica suverenosti država i nacionalnih identiteta ne nudeći nijedno rešenje za goruća pitanja.
Svedoci smo sporadičnih pokušaja pružanja otpora uništavanju svega ljudskog od strane levičarskih organizacija kao i pobedama levice na izborima, pre svega u Latinskoj Americi. No, to je daleko od dovoljnog. Bez većeg, koordinisanog internacionalnog fronta, usaglašene antiratne, antikapitalističke i antifašističke akcije, neće doći do zaustavljanja a kamoli promene postojećih trendova. Ono što važi na internacionalnom nivou važi u Evropi, na Balkanu, u Srbiji.
Uporedo s procesom borbe i buđenja, levicu potresaju unutrašnji sukobi. Stari sukob između grupa koje žele da reformišu kapitalizam i grupa koje žele njegovu revolucionarnu smenu deluje istrošeno a zapravo će uvek biti aktuelan. Sveopšte biranje „strana“ u sukobima na periferiji imperije, prepuštanje mogućih levih kadrova desnici, agitovanje i organizovanje lišeno kritike i samokritike, su problemi koji prate levicu na ovim prostorima proteklih decenija.
O pitanjima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti levice kod nas i u svetu razgovaraćemo sa 𝐝𝐫 𝐉𝐨𝐯𝐨𝐦 𝐁𝐚𝐤𝐢𝐜́𝐞𝐦, 𝐯𝐚𝐧𝐫𝐞𝐝𝐧𝐢𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐨𝐦 𝐧𝐚 𝐅𝐢𝐥𝐨𝐳𝐨𝐟𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐟𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐮 𝐮 𝐁𝐞𝐨𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮, 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐨𝐦 Đ𝐨𝐫đ𝐞𝐯𝐢𝐜́𝐞𝐦 (𝐃𝐏𝐏) 𝐢 𝐝𝐫 𝐀𝐥𝐞𝐤𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦 𝐍𝐨𝐯𝐚𝐤𝐨𝐯𝐢𝐜́𝐞𝐦 (𝐃𝐏𝐏) 𝐝𝐫𝐚𝐦𝐚𝐭𝐮𝐫𝐠𝐨𝐦 𝐢 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜̌𝐚𝐫𝐞𝐦.
Tribina će se održati u subotu, 11. marta, sa početkom u 19 časova u Prostoru „Miljenko Dereta“ (Dobračina 55). Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i svojim razmišljanjima i predlozima doprinesu diskusiji.

Нема коментара:

Постави коментар