уторак, 24. мај 2022.

Koncert Ramba Amadeusa - Otvaranje Leta u MuzeYU

 

Muzej Jugoslavije poziva vas da zajedno obeležimo Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa. Program će se održati u fontani na platou ispred Muzeja, čime će zvanično otpočeti ovogodišnji uzbudljiv program LETO U MUZEYU 2022.
Ulaz je slobodan.
 
Teškо је zamisliti obeležavanje Dana mladosti bez figure jakog kulta ličnosti jugoslovenskog nasleđa. Ovaj put, kao što bi se očekivalo, figura kulta nije Maršal i Drug Tito, već Rambo Amadeus, Kilo i Eko Tzar.


Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. I Tzar.
Umetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog nasleđa. Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podseća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.
Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u „Gordijev čvor“. Izmislio je i termin „turbo folk“. Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu. Često se događa da počne da svira jednu pesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću. Možda se baš zbog te majstorske „zaboravnosti“ njegovi koncerti dugo pamte.
Povodom ovog koncerta Rambo Amadeus kaže:
Evo kul prilike za izlet. Dodjete oko 16 h , ponesete staro ćebe, ladne pive, pečeno pile, maramu il šešir oko glave, slušate tonsku probu, kulirate, svirka kreće u 19 h, već u 21 i 15 ste gajbi. Ulaz besplatan, imate pravo da donesete poljski frižider, svoje ladno piće, svoju klopu, svoje ćebe, ko ima klince, pusti ih po livadi, da ćeraju svoj fazon. Sviraćemo kul, ja se neću drati ni srati, da nam bude svima fino, uželio sam se hipi kuljevine. Dijeli dalje, ulaz je džabe.

Нема коментара:

Постави коментар