среда, 8. децембар 2021.

Tožibabe

 

Tožibabe su jedan od prvih Ljubljanskih punk / hardcore grupa i jedna od prvih Slovenskih i Jugoslavenskih grupa gdje su sve članice bile žene, a da su istovremeno pisale svu glazbu i tekstove. Članice su bile Alenka Marsenič Marsa (ex Čao Pičke), Lidija Rupnik i Krischka, od početka do kraja trajanja grupe. Na samim počecima je sa njima bila i Pika na basu i gitari, a za vrijeme snimanja 7" singla i na nekoliko koncerata pridružila im se i Barbara na klavijaturama (Yamaha DX7).
 
Svirali su žestoki i sirovi hardcore punk, a tekstovi su im bili prilično mračni. Nastale su negdje u prvoj polovici 80-tih i održale su dosta koncerata po bivšoj državi (Zagreb, Beograd Niš itd.), između ostalog i sa grupama Boye i Cacadou look, a bili su i predgrupa kanadskim D.O.A. Za najbolji koncert im se smatra nastup u Beogradskoj Akademiji gdje su bili predgrupa Disciplini kičme. Također su svirali i na mediteranskom festivalu u Solunu zajedno sa III kategorijom.
Spotove za svoje pjesme su snimale potpuno autorski, i režiju i scenarij za iste. Sa njima je napravljen i intervju koji je izašao u popularnom tjedniku "Start", uz njihove fotografije (bile su obučene 🙂 ).
Jedna od zanimljivosti kod te grupe je bila i ta da su članice za vrijeme koncerta izmjenjivale instrumente među sobom. Izdale su samo jedan 7" singl i pet pjesama na kompilaciji Hard-core Ljubljana.

Нема коментара:

Постави коментар