понедељак, 25. новембар 2019.

1% za kulturu‎ // Čijih je 1% za kulturu?


Drugi javni događaj u okviru kampanje 1% za kulturu biće održan u Novom Sadu, u kino Sali Muzeja savremene umetnosti, u četvrtak, 28. novembra,u 19h sa idejom nastavka dijaloga o mogućnostima povećanja izdvajanja za kulturu, i što je još važnije o mehanizmima raspodele javnih sredstava u ovoj oblasti.

Poseban akcenat je ovoga puta na Vojvodini i pokrajinskom finansiranju kulture. Na koji način se raspisuju konkursi, kako se finansiraju programi javnih ustanova kulture, a kako rad civilnog sektora. U vezi s tim, neizbežna tema jesu i finansije programa Evropska prestonica kulture koji je nesumljivo doneo promene lokalnoj sceni.

Iako je ceo sektor u velikim problemima, na televiziji slušamo državnog Ministra finansija koji najavljuje ostavrenje cilja od 1% za kulturu već ove godine, dok je stvarni budžet čak umanjen u odnosu na 2019. godinu.

Razgovor u kojem učestvuju Radovan Jokić iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Zoran Pantelić iz Centra za nove medije - Kuda_org, Nela Tonković ispred Šabačkog narodnog muzeja i Goran Tomka, kulturolog i nezavisni istraživač moderira Virdžinija Đeković iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар