четвртак, 26. септембар 2019.

Performans Nataše Živković 'SINE' na 13. Vox Feminae Festivalu | 2.10.2019. @ KunstTeatar


Performans Nataše Živković ‘SINE’ na 13. Vox Feminae Festivalu
2.10.2019. u 18h | KunstTeatar (Dubovačka 1)

“Žena je vreća stvorena da izdrži.” - Lekë Dukagjini, Kanun, tradicionalni srednjednjevjekovni albanski zbornik zakona i propisa

“#Neželjena. To je ime mnogih djevojčica u našoj Crnoj Gori.” - s plakata kampanje protiv selektivnog abortusa Centra za ženska prava u Crnoj Gori, 2017.

“Preminula posljednja crnogorska virdžina. Posljednja joj je želja da je na obiteljskom groblju obilježe kao jedinog preživjelog "sina" njenog oca.” - Blic, 2.8.2017.

“Sine!” - kaže mi bliska rodica kad ju posjetim u Crnoj Gori.

U sklopu 13. Vox Feminae Festivala, 2. listopada u 18h u KunstTeatru (Dubovačka 1), održava se performans Nataše Živković SINE. Performans SINE pokušaj je antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, fasciniran slikama i pričama zakletih djevica ili virdžina iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije. Rupa u sustavu koji ostaje isti sustav. ‘Drag-odgovor’ na pitanje opstanka u muškom svijetu koji nas pita u kakvom okruženju živimo.

Nataša Živković svestrana je umjetnica kreativna u različitim područjima izvedbenih umjetnosti: od suvremenog plesa do kazališta i performansa. Samozaposlena je plesačica, glumica, koreografkinja i mentorica. Od 2006. redovito sudjeluje u produkcijama Via Negative. Članica je No! Training Lab ima kojeg vodi Katja Legnin, te je s-ukreirala niz projekta u produkciji Emanata. U 2016. su-kreirala je perofrmanse ‘If You’re Happy (Bunker)’, ‘In the Back of Time (Puppet Theater Ljubljana)’ and ‘Just in appearance sometimes as everyone else’ (Emanat). 2018. Primila je nagradu Ksenija Hribar za izvanredna postignuća na području suvremenog plesa. Njen posljednji autorski projekt ‘SINE’ (produkcija: Mesto žensk) dobitnik je glavne nagrade ACT Festivala u Bilbaou.

Projekt je realiziran kroz podršku Kreativne Europe, Ministarstva kulture Republike Slovenije i Grada Ljubljane. Vox Feminae Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Zaklada Kultura nova. Zagrebačka premijera realizira se u suradnji s festivalom Mesto žensk i KunstTeatrom. U izvedbi sudjeluju članice kolektiva House of Flamingo: Spazam Orgazam i Entity.

Ulaz na izvedbu je besplatan, no zbog ograničenog kapaciteta izvedbene lokacije rezervacije sjedala se primaju na e-mail festival@voxfeminae.net

Više o programu 13. Vox Feminae Festivala (27.9. - 6.10.) doznajte na službenom webu:


Нема коментара:

Постави коментар