уторак, 11. јун 2019.

Nacionalni festival za mlade „Pokreni promjenu“ , 13.06., Bjelovar

POKRENI PROMJENU! Osnaživanje mladih za prevenciju nasilja u vezama kroz glazbu i audio-vizualne medije

Nacionalni festival za mlade „Pokreni promjenu“ u organizaciji CESI, Udruge Budem, Komercijalne i trgovačke škole i Grada Bjelovara održat će se u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine od 10 sati u Bjelovarskom kazalištu, Trg Eugena Kvaternika 7A, Bjelovar.
Nasilje u mladenačkim vezama jedan je od najraširenijih oblika nasilja kod mladih. Podaci prošlogodišnjeg CESI istraživanja među mladima govore da je 71% mladih u dobi od 16 do 26 godina u vezi ili su imali iskustvo veze, a 58% njih izjavljuju da su  doživjeli neki oblik nasilnog ponašanja u vezama. 70% mladih su doživljavali takva ponašanja kroz duži vremenski period.  Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu  ljubomoru i ucjene. Svaku petu mladu osobu partner/ica često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi. 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje, a 17% mladih doživjelo je, u više navrata, da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel.
Glazba i audiovizualni mediji imaju bitnu ulogu u životu mladih i snažan utjecaj u procesu odrastanja. Međutim, rijetko prenose vrijednosti ravnopravnosti muškaraca i žena te poštivanja raznolikosti u društvu. Tekstovi ljubavnih pjesama često donose stereotipe romantične ljubavi, a seksizam u tekstovima pjesama i seksualizirane slike žena i muškaraca u glazbenim spotovima prenose štetne rodne stereotipe koji pridonose seksističkoj kulturi koja vodi do nasilja protiv žena Škole koje su sudjelovale u projektu nastojale su to promijeniti i kreirati pjesme koje prenose poruku o važnosti rodne ravnopravnosti i kvalitetnih veza.
Festival se održava u okviru projekta „Pokreni promjenu“ kojem osnaživanje mladih za prevenciju nasilja u partnerskim odnosima i ljudska prava kroz audio-vizualne medije i glazbu i koji se u Hrvatskoj provodi u suradnji s Komercijalnom i  trgovačkom školom, Gimnazijom Bjelovar, Srednjom školom Čazma, Srednjom školom I. Švear Križ, Udrugom Budem i Gradom Bjelovarom. Na festivalu će bit će prikazano 6 glazbenih spotova koje su učenici i učenice pripremile u okviru projekta. Osim toga gledat ćemo monologe i kratke predstave koje su pripremili i izvode učenici i učenice srednjih škola te kazališnu predstavu “Hotel mrtvih žena“ u kojoj  likovi žena iz književnih djela: barunica Kasteli, Ana Karenjina, Ofelija, Ema Bovary, Lucija Stipančić, Antigona … progovaraju o svojim životima, ali i tome kako ih vide čitatelji i čitateljice danas.
Predviđena je podjela promotivnih i edukativnih materijala te pisanje poruka o važnosti rodne ravnopravnosti, kvalitetnih veza i prevenciji nasilja u vezama mladih kod Paviljona u Bjelovaru.
U proteklom periodu provedeno je istraživanje, osmišljen je kurikulum za edukaciju profesora/ica i 39 nastavnica je osposobljeno za rad koristeći inovativan pristup blizak mladima temeljen na audiovizualnim medijima i glazbi te su održane edukacije za učenike i učenice. Nakon toga su grupe mladih u suradnji sa stručnjacima pripremale svoje pjesme i glazbene spotove koji bi trebali promovirati kvalitetne i ravnopravne odnose između muškaraca i žena.  Projektne aktivnosti se osim u Hrvatskoj, provode u Španjolskoj, Sloveniji, Poljskoj, Grčkoj i na Cipru, a predstavnici/e mladih i profesorice/i će imati priliku razmjenjivati iskustva na konferenciji u Barceloni.

Нема коментара:

Постави коментар