петак, 31. мај 2019.

Lysistrata: Vodimo ljubav, a ne rat



ARISTOFAN/MANFRED SCHWEIGKOFLER

Ideja, koncept, adaptacija, režija i izbor glazbe: Manfred Schweigkofler

Po prvi put postavljena na scenu u Ateni godine 411. prije Krista u doba ratnog sukoba Atene i Sparte, “Lizistrata” je jedna od najranijih sačuvanih satiričkih komedija. Naslovna junakinja predvodi rastrojene grčke žene uslijed odlaska muškaraca na bojište te s njima uspostavlja svojevrstan štrajk seksa kojim uspijevaju zaposjesti atensku Akropolu te prevladati nad željom za ratovanjem vlastitih muževa. Osim što se radi o prvoj grčkoj komediji sa ženskom glavnom ulogom, “Lizistrata” slovi i za najraniji tekst zapadne civilizacije koji se bavi pitanjem marginalizacije žene, sagledanoj u kontekstu šire pacifističke poruke koja djelu još i danas jamči aktualnost. Glavni lik, naime, razotkriva nemuštost i nesposobnost oligarske, antidemokratske vlasti i time apelira na svekoliko građanstvo da se ne da zavaditi i dijeliti u kaste i sukobljene interesne klase, već da isključivo razmišlja o dobrobiti svog polisa/grada.

Lysistrata 21: Lysistrata na rock način

Redatelj je vječnu aktualnost teksta spojio s glazbenim trenucima koji dodatno aktualiziraju ovu 2500 godina staru komediju.
Tako pjesma “They don't care about us” Michaela Jacksona naznačuje idejni početak ženske revolucije, “It's all about the base” Meghan Trainor služi kao trenutak samobodrenja naših junakinja, a ženska pobjeda nastupa zvučnom kulisom pjesme “We built this city on rock'n'roll”...

FB EVENT

Нема коментара:

Постави коментар