понедељак, 16. април 2018.

Poziv na okrugli sto Gradski konkurs protiv kulture?


Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji u saradnji sa Univerzitetom umetnosti, organizuju drugi okrugli sto o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi koji su naišli na opštu osudu stručne i najšire javnosti, uz zahteve za poništenje i ostavku gradske sekretarke.
Okrugli sto će se održati u sredu, 18. aprila u 12 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, Kosančićev venac 29.
U razgovoru će učestvovati predstavnici Univerziteta umetnosti, Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Muzikološkog društva Srbije, Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Foruma za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, kao i umetnici i radnici u kulturi. Poziv je upućen i gradskom Sekretarijatu za kulturu.
Uprkos tome što je veliki broj reprezentativnih umetničkih udruženja, asocijacija i kulturnih i obrazovnih institucija javno osudio način sprovođenja i rezultate konkursa, nadležni uporno ćute. Na zahteve za informacijama o načinu rada komisija poslali su nekompletnu dokumentaciju, bez ikakvog obrazloženja o odlukama koje su donete kršenjem propisa.
U periodu nakon prvog okruglog stola usledile su dodatne javne reakcije i novi okrugli sto vidimo kao priliku da nastavimo javni govor o netransparentnom i neodgovornom trošenju javnih sredstava u kulturi i zahtevamo odgovore i odgovornost za takvo sprovođenje konkursa u kulturi.

Analiza stručnog tima Asocijacije NKSS pokazala je da je gotovo trećina novca na čitavom konkursu namenjena projektima iza kojih stoje organizacije, koje osim što nemaju javnu prepoznatljivost svog rada u kulturi, nisu registrovane sve do pred sam konkurs ili su neposredno pred raspisivanje konkursa doregistrovale kulturnu delatnost kao svoje polje delovanja ili čak ni nemaju kulturnu delatnost kao oblast delovanja zavedenu u APR. 

Нема коментара:

Постави коментар